Tulpen

“Tulpen in de polder”. Een afbeelding op De Groninger Scheurkalender voor 24-25 mei. De bloembollenteelt verspreidt zich van Noord-Holland naar de rest van Nederland, zoals Drenthe en Groningen.

“De BBB is er niet voor de burger maar alleen voor de boer, weten ze intussen in Wapserveen”. Aldus Jarl van der Ploeg in zijn column van vrijdag 23 mei in de Volkskrant. Zijn conclusies zijn gebaseerd op de bevindingen van een huisarts uit Wapserveen, die steun krijgt van meer dan 400 artsen in heel Nederland. Na het lezen van de column kies ik ook vóór de omwonenden en tegen de spuitende boeren.

Volgens de huisarts Evelien van Soldt uit Wapserveen leidt het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt tot “zorgwekkende gezondheidsontwikkelingen” in haar dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Westerveld. De ziekte van Parkinson komt daar relatief veel voor, net als de zeldzame spierziekte ALS. “Op één basisschool zitten drie kinderen met leukemie”, schrijft de huisarts in de brief, die werd ondertekend door meer dan 400 andere artsen.

Ruim een week later lees ik de argumenten van de boeren en moet ik toegeven dat ik mijn mening te snel heb getrokken en alleen op basis van één partij. Voorzichtig met oordelen Henk!

Leliekwekers zelf stellen dat ze alleen middelen gebruiken die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). “Hoogopgeleide wetenschappers, die elk middel kritisch beoordelen voordat ze het toelaten. Wij nemen dat bastion van wetenschappelijke degelijkheid zeer serieus”, zei Ron Mulders van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO al eerder.