Krabbels

Groeten

In onze “dorpswijk” kom ik vaak bekenden tegen en dan groeten wij elkaar. In Groningen was het altijd “moi”, maar sinds ik in Zwolle woon gebruik ik meerdere begroetingen die afhankelijk zijn van de relatie. “Hoi, Hallo, Dag, Hé”. Bij de laatste plak ik er vaak een voornaam aan vast om de goede band te bevestigen. Hoi, Hallo en Dag gebruik ik zonder voornaam: een formele begroeting, die ik ook uit respect gebruik voor bekenden die ouder zijn dan mij.

Er zijn ook begroetingen die zijn begonnen door iets gezamenlijks (hond uit laten!) maar die nog steeds plaatsvinden. Een beetje geforceerd van beide kanten, zo voelt het. Ik kan het ceremonieel eindigen door niet meer te groeten of de persoon aan te spreken dat we uitgegroet zijn. Ik kies voor de milde oplossing door de begroeting zo lang mogelijk uit te stellen (wat doet hij/zij?) of bijna geluidloos een groet mompelen.

Bezorgde PVV Groningen

Uit de Eemslander van 23 februari jl.

De PVV-fractie  had ook even de organisatie van DelfSail kunnen bellen, maar koos voor de publiciteit door een heus persbericht te sturen naar de lokale media. Het artikel trok de aandacht van Zoesklöt, die zich afvroeg waarom een fractie van Gedeputeerde Staten van Groningen zich druk maakt over een trapje in het Waterpoortje van Delfzijl. Via de Stationsweg, Oosterveldweg en de Oude Schans zijn de toegangswegen immers zeer ruim en uiterst rolstoelvriendelijk.

Wie van de PVV-fractie zou het persbericht hebben gemaakt en verstuurd? Fractievoorzitter Kelly Blauw is raadslid in de Gemeenteraad van Groningen;  fractiemedewerker Dennis Ram is lid van de Tweede Kamer; Ton van Kesteren is Statenlid en lid van de Eerste Kamer en Robert Rep is eigenaar van een kapsalon. Allemaal véél te druk. Misschien fractievertegenwoordiger Bart Onnes? “Let op: deze persoon heeft momenteel geen actieve functie”,  aldus de Gemeente Groningen. Een persberichtje opstellen en versturen, daar heeft Bart vast wel tijd voor gehad. Zou hij getipt zijn door het opgestapte Delfzijlster  gemeenteraadslid Emil Smeding? Emil is in september 2018 opgestapt als raadslid van de Gemeente Delfzijl. Aanleiding was een reactie op Facebook over een brand in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Hij schreef: “Blussen met benzine!” Misschien zijn opvolger Johan Schansema? Nee, die is in september 2020 uit de PVV Delfzijl gestapt.

Van 13 t/m 16 juni is DelfSail en dan zullen we zien hoe ver de invloed van de PVV reikt.

Drup aan de neus

Laatst stond ik in de Vechtstraat mijn fiets van het slot te doen. Een oudere man van begin 70, voorovergebogen met de handen op de rug,  liep achter mij langs. Hij had een drup onder zijn neus. Iets verder bukte hij zich en pakte een papieren zakdoek van de stoep. Hij veegde zijn neus droog en liep verder en hield de zakdoek vast met  zijn handen op de rug.

Zelf heb ik ook vaker een drup aan de neus. Alleen, op de tuin snuit ik dan met de wijsvinger op de neusvleugel  de druppel weg. Als ik tussen de mensen ben gebruik  ik een papieren zakdoek.

Zou een drup aan de neus met de leeftijd te maken hebben? “Uw neus is van binnen bekleed met een slijmvlies en haartjes. Normaal produceert het neusslijmvlies een hoeveelheid vocht die ervoor zorgt dat de neus en ingeademde lucht bevochtigd worden”. Zouden ouderen meer door de mond ademen in plaats van door de neus?

Als troost voor de ouderen met een drup aan de neus: “Doe konst wel mainn, dat dien neus n metwòrst was, in ’t is tòch mor n snötvat”.

Feestjes

“Jij vindt feestjes niet leuk hè?” Iemand van de tennis had ons – zijn vaste tennismaten – uitgenodigd voor zijn 25-jarig huwelijksfeest en ik reageerde niet zoals het hoort.

Feestjes voor mij zijn verplicht vrolijk zijn met veel mensen en dat vind ik niet leuk. In mijn jonge jaren had ik nog wel eens een drukke bruiloft: koffie met gebak – drankjes – luide dansmuziek – meezingen -polonaise. Niets voor mij. Ik geef de voorkeur aan kleine gezelschappen. Lekkere hapjes, drankjes en muziek. Meer heb ik niet nodig om vrolijk te worden.