Krabbels

Typhoon koopt gebak

Tussen de ondergrondse glascontainers door loop ik met mijn fiets naar de ingang van Bakkerij de Verwennerij in Westenholte. Tussen de bakkerij en bloemenhuis Gerbera hoor ik een bekende stem. Een donkere jongen van begin 40 staat op het pleintje te bellen.

Hij lijkt op Typhoon, een bekende rapper uit Zwolle en ik moet terugdenken aan Koningsdag 2016 in Zwolle, toen hij met zijn band een swingend optreden verzorgde op het Broerenkerkplein. Toen ik de beelden op TV zag, was ik trots op Zwolle en op Typhoon.

Als ik in de bakkerij sta te wachten hoor ik de bekende stem achter mij. “Die mijnheer was voor mij”. Ik kijk even om en nu weet ik het zeker. Het is hem. Meer mensen moeten hem herkennen, maar niemand doet opgewonden of vraagt om een selfie. Ik bestel mijn “Toscaanse Licht” brood en de bekende Zwollenaar maakt een keuze uit diverse gebakjes in de koelvitrine.

Kabinet gevallen

Dinsdag 3 juni. Het kabinet is gevallen. Dat heeft premier Schoof bekendgemaakt, nadat de PVV eerder uit de coalitie was gestapt.

’s Avonds zit ik met twee mannen op het tennisterras. “Het kabinet is gevallen”, zeg ik neutraal. “Wilders kan niet repareren wat in 15 jaar stuk is gemaakt!”, aldus één van de mannen. “Ik heb die Timmermans alweer gehoord en het is niet te hopen dat hij gaat regeren, wat een vreselijke man is dat!”, volgens de andere man op het terras.

De reacties van Nederland in de media op de kabinetsval lijken op wat ik op het tennisterras hoor. Voorzichtig concludeer ik dat de tennisclub redelijk representatief is hoe er in Nederland wordt gedacht over politiek.

Pagina 846

“WOKE!” Een stilzitter op de Tossavond van de tennisclub zit op het terras en is plotseling geïrriteerd, als hij op het scherm van zijn smartphone kijkt. “Ik vind het al gek om toe te geven dat ik op Teletekst kijk, maar vrouwenvoetbal?” “Typisch WOKE, wie interesseert het? VROUWENVOETBAL!” Het Nederlands nationaal voetbalteam vrouwen speelt die avond een interland tegen Schotland en de tussenstand staat op Teletekst pagina 846.

“Er zijn steeds meer* vrouwen die voetballen, dus ik vind het logisch dat de resultaten ook worden gemeld op Teletekst”. Ik probeer voorzichtig een argument te noemen waarom ik het goed vind dat de vrouwen worden genoemd op het voetbalnieuws. “Ik vind het HELEMAAL niks, VROUWENVOETBAL!”

*In 2023/2024 had de KNVB 1.240.437 leden, waarvan 176.283 vrouwen.

Tulpen

“Tulpen in de polder”. Een afbeelding op De Groninger Scheurkalender voor 24-25 mei. De bloembollenteelt verspreidt zich van Noord-Holland naar de rest van Nederland, zoals Drenthe en Groningen.

“De BBB is er niet voor de burger maar alleen voor de boer, weten ze intussen in Wapserveen”. Aldus Jarl van der Ploeg in zijn column van vrijdag 23 mei in de Volkskrant. Zijn conclusies zijn gebaseerd op de bevindingen van een huisarts uit Wapserveen, die steun krijgt van meer dan 400 artsen in heel Nederland. Na het lezen van de column kies ik ook vóór de omwonenden en tegen de spuitende boeren.

Volgens de huisarts Evelien van Soldt uit Wapserveen leidt het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt tot “zorgwekkende gezondheidsontwikkelingen” in haar dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Westerveld. De ziekte van Parkinson komt daar relatief veel voor, net als de zeldzame spierziekte ALS. “Op één basisschool zitten drie kinderen met leukemie”, schrijft de huisarts in de brief, die werd ondertekend door meer dan 400 andere artsen.

Ruim een week later lees ik de argumenten van de boeren en moet ik toegeven dat ik mijn mening te snel heb getrokken en alleen op basis van één partij. Voorzichtig met oordelen Henk!

Leliekwekers zelf stellen dat ze alleen middelen gebruiken die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). “Hoogopgeleide wetenschappers, die elk middel kritisch beoordelen voordat ze het toelaten. Wij nemen dat bastion van wetenschappelijke degelijkheid zeer serieus”, zei Ron Mulders van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO al eerder.

Zugverzögerung

Elk jaar gaan we met de trein naar Zwitserland en bijna elk jaar gaat de heenreis volgens de dienstregeling: in 9 uur reizen we comfortabel naar onze bestemming. De terugreis is vaak een ander verhaal.

In Zwitserland tot Basel is alles nog volgens planning, maar bij het overstappen in Duitsland gaat er vrijwel altijd iets mis waardoor we nog nooit op tijd zijn aangekomen in Arnhem. Op donderdag 8 mei reizen we met de ICE 124 van Frankfurt (Main) HBF naar Arnhem. De trein vertrekt met 10 minuten vertraging vanaf Frankfurt.

Voor station Köln Messe/Deutz stopt de trein. De vriendelijke, Nederlandse ICE omroeper legt in drie talen uit wat de oorzaak is: Zugstau-treinfile-no platform available. Na aankomst in Köln blijft de ICE lang wachten. “Leider müssen wir warten, es lauft ein Person langs die Bahn, die Polizei sucht”. Na 45 minuten komt de trein in beweging, maar even buiten Köln rijden we weer langzaam. “Signalstöring auf die Strecke”. De ICE kruipt richting Nederlandse grens. Als we de grens zijn gepasseerd gaat het nog steeds traag. “Jetzt auch noch ein Signalstöring in Holland”. Met 1 uur en 45 minuten vertraging arriveren wij in Arnhem.