Krabbels

Wolf

Het was even groot nieuws in Nederland. Een wolf heeft een meisje gebeten. “De wolf beet haar zeer kort in de zij, maar beet niet door”, volgens de ouders. Het Landgoed Den Treek werd daarop deels afgesloten voor publiek.

Om dit bericht in perspectief te plaatsen ging ik op zoek naar bijtincidenten van onze geliefde honden en katten.

  1. Honden. “Er zijn veel cijfers gepubliceerd over hondenbeten. Zo weten we dus dat er jaarlijks zo’n 150.000 hondenbeten plaatsvinden. In 30% hiervan is medische hulp nodig. Het gaat dan om het geven van een tetanusprik tot het behandelen van diepe bijtwonden, geamputeerde vingers, littekens, scheurwonden en zenuwletsel”.
  2. Katten. “In Nederland wordt op basis van laboratoriumonderzoek geschat dat er minstens 300 tot 1.000 gevallen van kattenbeten per jaar optreden”.

Katten hebben het minder voorzien op mensen maar meer op andere dieren. “In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Schattingen over het aantal slachtoffers dat een kat gemiddeld maakt lopen uiteen tussen de 18 en 40 dieren per jaar. Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel”. Onze poes Mimi (binnen- en tuinpoes) vangt gelukkig voornamelijk vliegen en kleine spinnetjes.

Aardappels

Op de volkstuin heb ik dit seizoen gekozen voor drie aardappelrassen. Levante (midvroeg), Cammeo (midlaat) en Alouette (midlaat). Alle soorten zijn volgens de leverancier vrij goed Phytophtora resistent. Toen ik de Levante aan het oogsten was en later de Cammeo kreeg ik van ervaren tuinders positieve reacties. “Zien er mooi uit, welk ras is het?” Met een goede aardappeloogst, is mijn tuinjaar al goeddeels geslaagd.

Ik ben grootgebracht met aardappels. In mijn herinnering aten wij ze dagelijks en kwamen pasta’s en mie pas op tafel in het begin van de tachtiger jaren, ik was toen de 15 al gepasseerd. In het najaar werd de aardappelvoorraad voor ons gezin van zes personen – 7 mud?  = 490 kg. – geleverd door boer Jager uit Eppenhuizen. Als een zak was geleegd in de houten kist in de kelder aan de Spaansestraat in Delfzijl, werd er poeder gestrooid om te voorkomen dat de aardappels gingen kiemen.

Willie’s Advies (6) Beste Jill,

Beste Willie,

Mijn husband Joe wil meedoen met de presidentverkiezingen in november 2024. Er zijn mensen die zeggen dat hij te oud is. Mijn dear Joe wordt in november 82. Hij is soms een beetje in de war en haalt namen door elkaar, zo noemt hij mij weleens Melania. Lopen gaat ook steeds moeilijker. Het bevalt ons beiden erg goed in de White House en Joe wil nog graag 4 jaar. What is your advice, dear Willie?

Jill Biden, Washington D.C.

Beste Jill,

In de Nederlandse media is ook veel aandacht voor jullie presidentsverkiezingen. Wij maken ons zorgen over jouw Joe maar nog meer over zijn opvolger de republikein Donald. De mislukte aanslag heeft van Donald een volksheld gemaakt. Joe is nu volstrekt kansloos om herkozen te worden. Er is een game changer nodig! Mijn advies is dat Joe zich deze maand terugtrekt en dat jullie een andere democratische kandidaat naar voren schuiven. By the way. Hoe heb je mij gevonden?

I will follow you from the Netherlands,

Willie, Zwolle.

Collecte

Door ons keukenraam zie ik twee jongens van 17-18  jaar in onze straat lopen met een rugzak: collectanten. “Ga jij maar” zegt I. en ik wacht tot onze deur aan de beurt is. Ik zie nog twee rugzakjes lopen: een jonge man en een jonge vrouw. Ook zie ik een man van rond de 35 centraal opgesteld in ons hofje. Hij kijkt op zijn smartphone en neemt af en toe een slokje van zijn blikje Red Bull. Licht getint en de haren plat achterover met gel. Zou zo mee kunnen doen met Mocro Maffia, denk ik. Er wordt gebeld en ik open de deur. “Dag mijnheer, wij collecteren voor het KWF. Kent u KWF? Zij willen extra geld ophalen voor immuuntherapie. Weet u wat immuuntherapie is?” Één van de jongens doet het woord, de ander luistert. “Dat weet ik, maar ik geef niets”. Ik voeg er aan toe: “Wij geven genoeg aan goede doelen, ook aan KWF”. Dat laatste is niet waar, maar aan de deur veroorloof ik mij meer om deurbellers af te poeieren. “Immuuntherapie is heel belangrijk mijnheer, weet u écht hoe belangrijk?”. Ik heb geen zin meer in verdere discussies aan de deur over immuuntherapie en KWF. “Succes jongens”, zeg ik en sluit de deur. Als de jongens weglopen naar de volgende deur, zie ik dat de Red Bull man een foto maakt van de straat.

De KWF collecte is elk jaar van 1 t/m 7 september lees ik op internet. Niet in juli.

Zonnepanelen

Onze 6 zonnepanelen liggen nu ruim een jaar op ons dak. Tijdens het gesprek met de leverancier eind 2022 werd de “verwachte opbrengst per jaar op basis van uw situatie” geschat op 1996 kWh. Onze werkelijke opbrengst van mei 2023 t/m mei 2024 was 2270 kWh.

Voelt goed om deels zelfvoorzienend te (kunnen) zijn met zonnepanelen (én 200 m2. Volkstuin!).