Sinds 1997 hebben wij een volkstuin aan de Zalkerdijk in Zwolle. Het eerste jaar had mijn vrouw 1 are (100 m2.) gehuurd en ik werd ingeschakeld voor het zware werk. Ik kreeg steeds meer lol in het tuinieren en 1 are werd 2 are toen er een stuk vrij kwam naast de onze. Later zijn we verhuisd naar de overkant, daar leek het gras groener en de grond minder nat. Langzamerhand ontstond er verschil van aanpak en inzicht tussen de groenteman en de bloemenvrouw. Gelukkig stopte de buurman met tuinieren en werd perceel 52 toegevoegd aan nummers 53 en 54. De groenteman mocht op 2 are blijven wroeten en de bloemenvrouw vond 1 are genoeg. Na 2 jaar in harmonie naast elkaar te hebben getuinierd besloten wij toch weer samen te gaan tuinieren. Vanaf 2021 worden bloemen en groenten gecombineerd op perceel 53 en 54.
19 oktober 2024
16 september 2024
15 augustus 2024
16 juli 2024
13 juni 2024
16 mei 2024
10 april 2024
20 maart 2024
20 februari 2024
16 januari 2024
December 2023
23 december
November 2023
De laatste bietjes, wortelen en raapstelen geoogst. Het is een natte maand. Als het droger wordt kan er gesnoeid worden. De braam, framboos, appelboom, perenboom en hazelaar (van de buurvrouw) zijn in een jaar flink gegroeid.
1 november
Oktober 2023
Tot medio oktober blijven de temperaturen bovengemiddeld. Het is tijd om de tuin winterklaar te maken. De composthoop omgedraaid en binnenkort is het snoeitijd. I. heeft de Drentse kievitsbonen geplukt, die eind mei zijn gezaaid. De oogst wordt thuis gedroogd, gedopt en bewaard.
5 oktober
September 2023
Door de warme septembermaand blijft het langer groen op de tuin. Het onkruid en het gras doen het prima. De laatste bonen geoogst en we kunnen nog bijna dagelijks van de tuin eten: knolselderij, rode bieten, zoete maïs, winterwortels, raapstelen, tomaatjes, minikomkommers, stoofperen, handperen, appels, bramen, prei, rucola, zomerpostelein. Op de lege stukken zaai ik bladramenas, een groenbemester.
Augustus 2023
De foto is genomen op 10 augustus. De volkstuin aan de Zalkerdijk kleurt allerlei tinten groen onder een stralende Hollandse wolkenpartij. Er wordt volop geoogst. Phytophthora heeft de aardappelplanten grotendeels, en de tomatenplanten gedeeltelijk (want onder een afdak) aangetast. Voordat de ziekte de aardappels onder de grond bereikt oogst ik de midlate Texla’s al in augustus.
Juli 2023
Na een droge juni maand is juli wisselvallig. De ton bij de tuinschuur zit weer vol met regenwater. Zomerstorm Poly heeft op 5 juli alleen lichte schade aangericht. Enkele bloemkoolplanten zijn geknakt, een aantal uien zijn uit de grond getrokken en een paar bonenstokken zijn geknapt. Begin juli de zelf gezaaide preien geplant. Medio juli nog gezaaid: stamslabonen, rode biet, pluksla, rucola, raapstelen, radijs, veldsla, zomerpostelein en zomerwortel.
Volop oogstseizoen: vroege aardappelen, snijbiet, zomerwortel, rode biet, brocoli, paksoy, boontjes, courgette, uien, sjalotten.
Juni 2023
Het is begin juni en na een nat voorjaar is het nu al vier weken droog. Het gras wordt gelig, de grond zanderig en sproeien is nodig.
Mei 2023
Eind mei nog een rij stamslaboon en Drentse kievitsboon (bruine boon) gepoot.
Pluksla en prei in de kas om later te verplanten. Buiten gezaaid: stamdoperwt, rijspeul, capucijners, spinazie, raapsteel, radijs, rucola, zomer- en winterwortel, snijbiet, rode biet, zomerpostelein, pastinaak, stamslabonen, stokslabonen, peterselie, kropsla. Buiten gepoot: aardappels, sjalot, rode- en gele ui, tomatenplanten, suikermaïs, knolselderij, zoete aardappel, pompoen en courgette.
Maart 2023
De voorgetrokken tuinbonen gaan als eerste plantjes de nog koude grond in.
Februari 2023
De volkstuin op 21 februari. Fruitbomen en -struiken zijn gesnoeid. Veldsla – gezaaid in augustus 2022 – heeft de “winter”overleefd en er is nog een kleine portie om te oogsten.