Op het Achtuurjournaal en bij Nieuwsuur ging het over de crisis binnen de Partij voor de Dieren, tussen het bestuur en de fractie. “De fractie met o.a. Esther Ouwehand wordt genoemd, maar wie zitten er in het bestuur van de PvdD?”, vroeg ik aan I. op de bank met de IPad op schoot. Als zij “wie z” heeft ingevoerd komt er een scroll menu met bovenaan “wie zit in het bestuur van de pvdd”!
Hè, hoe weet de zoekmachine al na 4 letters wat I. wil vragen? Ik doe een test en zoek op mijn IPhone met “wie z”. Bovenaan staat “wie zingt de engelbewaarder” en daar onder “wie zit in het bestuur van de pvdd”. Met M. had ik een week eerder gesproken over de smartlap Engelbewaarder. Hij had die vaak gehoord op Texel. Ik kende het niet en hij zocht het voor mij op met zijn IPhone en vond een versie op You Tube en liet het refrein horen. Ik zei dat ik de Engelbewaarder nog nooit had gehoord.
Kan bij de PvdD er nog sprake zijn van de meest gezochte vraag op internet op dat moment, bij de Engelbewaarder is dat zeker niet het geval. Maakt de zoekmachine gebruik van woorden die ongevraagd worden onthouden en vastgelegd op de IPhone?
Dat denk ik wel.
Verontrustender is het feit dat sommige mensen vermoeden dat sommige apps ook altijd gesprekken meeluisteren. Wellicht berust het op toeval, maar anekdotisch bewijs is in ieder geval dat mensen iets hadden besproken, bijvoorbeeld kattenvoer terwijl ze geen kat hebben, en daar later advertenties over kregen.