Statiegeld

“Misschien mogen we wel even tussendoor”. Een oma en kleinkind lopen met een paar flesjes naar de emballage sorteermachine bij de Jumbo in Westenholte. Ik heb net mijn fiets geparkeerd voor de supermarkt en zie een winkelwagen afgeladen met zakken plastic flesjes en blikjes bij de sorteermachine. Op de grond staan ook nog twee zakken. Een echtpaar van middelbare leeftijd heeft kunststof handschoenen aan om de blikjes en flesjes één voor één in de sorteermachine te stoppen. Dit beeld zie ik vaker bij onze supermarkt en ook is er vaker een storing dan eerder toen er alleen glas en petflessen werden ingeleverd.

In de krant lees ik dat in 2023 74% werd ingezameld. Meer dan de 68% in 2022, maar nog flink onder de wettelijke doelstelling van 90%.

Mijn inleverpercentage ligt op 100% omdat ik ben gestopt met af en toe blikjes bier kopen. Ik koop alleen nog maar flesjes.

Eén gedachte over “Statiegeld”

  1. Ik blijf het bijzonder vinden dat het statiegeld zo’n thema is in Nederland. In verschillende landen wordt dit al jaren gedaan. Zou er niet gekeken zijn wat daar goed en fout gaat?

    Een inleverpercentage van 100% bij 0 ingeleverde blikjes is niet helemaal correct. Je berekent het als (aantal ingeleverde blikjes/aantal gekochte blikjes) * 100. Bij jou is dat 0/0 * 100 en 0/0 is ongedefinieerd.

    Als 0/0 = 1 zou zijn, dan is 0*1 = 0 wat klopt. Maar 0 * 5 = 0 klopt ook. In dat geval zou 0/0 ook gelijk zijn aan 5. En ga zo maar door: 0/0 = 7 of 0/0 = 5.6. Daarom is 0/0 niet gedefinieerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *