In mijn jeugd was koffie simpel. Mijn moeder kocht koffiebonen van Douwe Egberts (met spaarpunten), maalde ze in een handmolen tussen de knieën terwijl de fluitketel opstond en met een koffiefilter op een pot werd koffie gezet. De handmolen werd een wandmolen en toen kwam het koffiezetapparaat. Ik ging verder met het vertrouwde koffiezetapparaat maar na een gezinsvakantie in Italië schaften wij een espresso apparaat aan. Na een kortstondig gebruik kwam het koffiezetapparaat weer terug in onze keuken. Een jaar geleden was vervanging noodzakelijk en de keuze werd gemaakt voor koffiebonen, handmolen (na 6 maanden vervangen door een elektrische) en filters, net als vroeger.
Onlangs waren wij in Apeldoorn op vriendenbezoek en dacht ik met mijn koffieomslag naar een mini barista indruk te maken op gastheer H. Die lachte beleefd en vertelde over zijn koffiekunsten met ongebrande bonen uit Zuid- en Midden Amerika. Na het (zelf!) branden, mixen en malen kwam er overheerlijke koffie uit H. ‘s koffie machine. Na het vlees (barbecue) en bier brouwen lijkt ook de koffie een mannendomein te worden.
Waar ken ik die H. toch van🙃
Overigens is de Zwolse koffie ook heerlijk en speciaal🤗