Zwaantje

Dit beeld staat in Delfzijl tegenover het Gemeentehuis. Aan de verzetsgroep Zwaantje heb ik geen herinneringen, wel aan de ontwerper Jan Wessels.

Jan Wessels was smid en onze buurman aan het Eemskanaal ZZ. Wij hebben er gewoond van 1957 tot 1966 en Jan Wessels was behalve een goede smid ook onze huurbaas. Wij betaalden 25 gulden per maand aan huur voor de kleine, witte arbeiderswoning waar we met zijn zessen woonden. Als de knechten van Jan een keer tijd over hadden moesten ze ons huis aan de buitenkant schilderen. Verder gebeurde er niets aan de woning waar eerder een melkboer had gewoond met een paar koeien in de schuur.

Mijn drie zussen en ik gingen wel om met de kinderen Wessels, maar de ouders hadden geen of weinig contact. Dat kwam omdat mijn vader arbeider was en Jan Wessels baas, bovendien waren  “zij” katholiek en “wij” waren niets. Daar komt bij dat de buurman postduiven hield en mijn vader de buurman ervan verdacht onze hond te hebben vergiftigd die ook belangstelling had voor de duiven.

Eén gedachte over “Zwaantje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *