Williekids (2)

Beste Willie,

Mijn ouders wonen in Nederland en weten nog niet op welke partij ze gaan stemmen in november. Heeft u een stemadvies?

Groetjes, Jonathan (11), Wettingen (Zwitserland).

Beste Jonathan,

Inderdaad best lastig want je ouders kunnen kiezen uit 29 (!) partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Mijn advies voor je ouders: wegstrepen tot er één overblijft.

1. Twaalf kansloze partijen negeren. Blanco (Sterenborg, G.), BVNL, Jezus Leeft, LEF-Voor de Nieuwe Generatie, LP (Libertaire Partij), Nederland met een PLAN, PartijvdSport, Partij voor Ontwikkeling, Piratenpartij-De Groenen, Politieke Partij voor Basisinkomen, Samen voor Nederland en  Splinter. Nog 17 partijen over.

2. Niet op vijf partijen stemmen die de afgelopen 20 jaar hebben geregeerd en meer problemen hebben veroorzaakt dan opgelost: VVD, CDA, Christen Unie, D66, PVDA. Nog 12 partijen over.

3. Partijen die vaak ruzie hebben kun je beter niet in de Tweede Kamer hebben: BIJ1, Partij voor de Dieren, 50PLUS. Het ruimt lekker op: Nog 9 over.

4. Ook extreme partijen die niets moeten hebben van buitenlanders of van vrouwen vallen af: PVV, JA21, Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), Forum voor Democratie. Nog 5.

5. Een partij die Mona Keizer binnenhaalt als mogelijke premier? BBB, weg ermee. Nog 4.

6. Een nieuwe partij oprichten en volgens de peilingen goed voor 30 zetels of meer? Dat wordt hommeles. Nieuw Sociaal Contract wordt het ook niet. Nog maar 3.

7. Een partij waar de dochter de vader opvolgt als partijleider? Dat kan alleen in Noord Korea en in Oss. De SP is het ook niet. Nog slechts 2.

8. Op een partij zonder echt profiel zitten we niet te wachten. Geen DENKen aan. Nog één.

9. De enige partij die overblijft is VOLT.

Jonathan,

Het was best een lang verhaal. Ik hoop dat je je ouders kunt helpen met mijn advies.

Willie

Eén gedachte over “Williekids (2)”

  1. Lieve Willie,
    Mag ik er fijntjes op wijzen dat Volt in het vorige kalenderjaar nog tegenover zichzelf stond in de rechtbank, in de vorm van Gündogan tegen de rest? Zou deze partij niet onder de ruziemakerscategorie thuishoren?
    Op deze manier blijft er niemand over en daar ben ik het van harte mee eens. Het is me namelijk bij wet verboden om een stemadvies uit te geven. Dat geldt weliswaar alleen op de kiesdag als ik achter een tafel in een stembureau zal zitten, maar ik oefen alvast. Meningen van dorpsgekken, warhoofden, racisten, gelovigen, extremisten, ruziezoekers, narcisten, plucheplakkers, infantielen en machtswellustelingen zijn me allemaal even dierbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *