Willie en klimaat

De opwarming van de aarde is nu wereldwijd merkbaar. De uitstoot van broeikasgassen door de mens is de oorzaak. Ook is duidelijk dat de grens van 1,5 graad temperatuurstijging bereikt wordt over ongeveer tien jaar. Dat staat in het nieuwste rapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Verslaggeefster Hanisa (1994) maakt zich zorgen over haar toekomst en spreekt exclusief met professor Willie van F. (1955), die de publiciteit mijdt maar voor het medium Zoesklöt graag een uitzondering wil maken.

Is er nog toekomst voor mijn generatie en de volgende generaties.

“Ik kan me je zorgen voorstellen. Het rapport is duidelijk en de reacties van de landbestuurders zijn niet hoopgevend. Toch denk ik dat de ernst langzaam maar zeker gaat doordringen en dat de burgers de bestuurders tot actie zullen dwingen”.

De tijd dringt. Over ongeveer 10 jaar is de grens van 1,5 graad bereikt.

“Ja, de urgentie is duidelijk, maar wij kunnen er samen voor zorgen dat de temperatuurstijging vertraagt door ons gedrag aan te passen. We moeten als mens erkennen dat we gast zijn op deze prachtige planeet . Zolang we geen bewijs hebben is onze Aarde misschien wel de enige plek in het heelal waar mensen kunnen bestaan”.

Dus de Aarde is uniek.

“Ja, en laat ik daaraan meteen toevoegen: en de mens niet. De Aarde is 4,5 miljard jaar oud en het eerste leven is 3,5 miljard jaar, en de moderne mens ongeveer 300.00 jaar geleden ontstaan. Van alle levensvormen is de mens een beetje een miskleun. Vrijwel elke levensvorm heeft een rol in het leven op Aarde, de mens voegt weinig toe. Neem een boom. Die haalt het schadelijke koolstof uit de lucht, en maakt het nuttige zuurstof. En de boom houdt de grond bij elkaar, geeft schaduw en voeding voor de liefhebbers”.

Oeps!

“Laten we eens de feiten erbij nemen. De eerste levensvormen zijn 3,5 miljard jaar oud en de menselijke soort 300.000 jaar. Als je voor de 3,5 miljard één dag van 24 uur neemt, doen wij als mens nog maar 7,4 seconden mee. Een beetje bescheidenheid past ons dan ook wel”.

En als we onze plek op Aarde weten en haar met respect behandelen?

“Dan kunnen we de 10 seconden halen, en dat is toch weer een extra 100.000 jaar!”.

Eén gedachte over “Willie en klimaat”

  1. Prima interview Hanisa met interessante gast. Professor Willie gebruikt voor de geschiedenis van de Aarde een vergelijking met een dag van 24 uur. In mijn boek Alle mensen deugen gebruik ik een heel jaar. De mens verschijnt dan pas op 31 december rond 11:00 uur ’s avonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *