Leve de boerenstand

Bij het bezoek aan mijn moeder herontdekte ik de koperen tabakspot, tabaksdoos en kruik. Vroeger werden die regelmatig gepoetst, nu staan ze in een open kast en zijn aangeslagen. Op de tabaksdoos is nog goed de tekst “Leve de boerenstand” te lezen. Mij opa Johannes was boerenknecht en gebruikte de doos voor pruimtabak. Ik herinner mij dat hij zijn kauwtabak uitspuugde in een blikje, dat naast de kolenkachel stond. Ik meen zelfs dat hij zittend in zijn stoel zijn pruim met een boogje in het blikje spuugde. Opa Johannes had een grote moestuin bij huis, waar wij met ons gezin met 4 kinderen, ook van aten. Dat ik nu ook een moestuin heb zit dus wel een beetje in de familie. Opa was van 11 juli 1896 en is tot zijn pensioen boerenknecht geweest, in het tractorloze tijdperk. De tabaksdoos – een cadeau van de boer? – moet van begin 20e eeuw zijn, en toen waren de boeren al trots. Of de knechten ook trots waren heb ik mijn opa nooit gevraagd. Nu hebben de boeren geen knechten en tabaksdozen, maar tractoren en “Leve de boerenstand” is door de moderne boer gemoderniseerd tot  “NO Farmers, NO Food, NO Future”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *